domeinnaam

Een goede domeinnaam kiezen voor je website

Als je wil starten met een website, heb je uiteraard een domeinnaam nodig. Maar hoe maak je de juiste keuze?
Wat doe ik als blijkt dat mijn gekozen domein reeds bezet is? Kan ik dit dan overkopen (en hoeveel betaal ik hiervoor) of zijn er nog andere mogelijkheden?

Wat is belangrijk?

Hoewel je domeinnaam meestal afhangt van je bedrijfsnaam, moet je de leesbaarheid in het achterhoofd houden. De firma “One for All” kiest beter niet voor “www.14all.be”, maar kan beter opteren voor een leesbare keuze als “www.oneforall.be”. Een kort en herkenbaar domein vermindert de kans op spelfouten en is eenvoudig te onthouden, waardoor klanten andere mensen snel doorverwijzen naar je website.

Een domeinnaam controleren

Eénmaal je een goed domein hebt gevonden, moet je eerst even controleren of dit nog vrij is. Je kan je gewenste domeinnaam controleren via DNS Belgium. Zij registreren alle aanvragen in België.  Met andere woorden, zij beschikken over alle gegevens betreft alle “.be” domeinen.

Wens je meer informatie te vinden over een andere extensie, dan kan je best wat opzoekwerk doen via Whois Lookup.

Domein aanvragen

Is je gekozen domeinnaam nog vrij, dan kan je je domeinnaam aanvragen. Check nog even snel of je domein voldoet aan de nodige voorwaarden:

  • duidelijk en goed leesbaar
  • komt je bedrijfsnaam goed tot zijn recht
  • met de juiste extensie (om je doelgroep te kunnen bereiken)

Ben je 100% zeker, registreer dan jouw domein. De kostprijs hiervan is afhankelijk van de gekozen extensie. Een goedkope domeinnaam is een “.be”, een “.nl” of een “.com”. Maar nogmaals, komt je bedrijf uit België en ligt jouw potentieel in België, dan neem je best een “.be”.

Domein registreren

 

Heb je hulp nodig bij de registratie van jouw domein?
Geef ons een seintje, wij regelen dit voor u.

 

Zodra de registratie van jouw domeinnaam afgehandeld is, ben jij de eigenaar van jouw domein. Nu kan je een website maken met je eigen domeinnaam.

Domein reeds bezet?

Blijkt na je domeinnaam controle dat je gewenste domein reeds bezet is, dan heb je twee mogelijkheden:

1. Je gaat op zoek naar een nieuwe domeinnaam.
Bekijk de mogelijkheid om eventuele alternatieven te gebruiken. Kan je een koppelteken invoeren in jouw naam? Dan brengt dit misschien wel de oplossing.  Gebruik slechts 1 koppelteken.  Niemand typt jouw naam in Google met koppeltekens.
Cijfers in je domeinnaam steken zijn geen echte oplossing. Soms kan je wel een leuke combinatie vinden, maar op gebied van SEO is dit niet echt geweldig.

2. De domeinnaam controleren via Google.
De eigenaar opzoeken is op zich niet zo moeilijk. Hieronder leg ik je uit hoe je dit best aanpakt.  Maar weet dat iemand dat domein reeds geregistreerd heeft met een bepaalde bedoeling.  Dus overtuigen om dit aan jou te verkopen … dat is de uitdaging!

Eigenaar domeinnaam achterhalen

Je typt het domein in Google en kijkt of deze aan een website gelinkt is. Indien er één of meerdere resultaten tevoorschijn komen die gelinkt zijn aan jou gekozen domeinnaam, dan is dit een actief domein. De kans is enorm klein dat de eigenaar zijn domein zal willen verkopen.

Komt er geen resultaat in Google tevoorschijn, dan ga je de eigenaar van dit domein achterhalen via DNS Belgium. Dit gaat natuurlijk enkel voor “.be” domeinen.

Op de website van DNS Belgium type je jouw gekozen domein in en via de knop “Toon gegevens” krijg je redelijk wat informatie over de eigenaar. Zijn naam, hostingprovider en zijn contactgegevens.  Dit maakt het natuurlijk eenvoudig om de onderhandelingen over het domein op te starten.

domeinnaam

Domeinnaam verhuizen

Heb je de eigenaar van het domein kunnen achterhalen en hij wenst dit aan jou te verkopen? Dan kan je de domeinnaam verhuizen en registreren op jouw naam.

Tip: Betaal geen gekke prijzen voor een domein. Wij adviseren onze klanten om niet meer dan € 500 te betalen.

De eigenaar van het domein vraagt een transfercode aan en bezorgt deze aan jou. Nu kan je jouw gekozen domeinnaam registreren.

Zullen wij dit even regelen voor u?

Extra tips voor je website